ÖSK Ungdom: Pojkar-02 vidare till steg 4 i Ungdoms-SM!

Steg 3 – USM Handboll

Efter avancemanget till steg 3 från steg 1 i Sollefteå i höstas var det nu äntligen dags för helgen som vi alla gått och väntat på. Direkt när lottningen kom i december så insåg vi ledare att lördagens två matcher var nyckelmatcher som vi nästintill var tvungna att vinna för att ha chans att gå vidare, och även om vi inte pratade högt om detta så var nog alla killar också väl medvetna om förutsättningarna. Målet var självklart att ta en av de två topplaceringarna i gruppen som skulle innebära att vi skulle få spela ytterligare ett USM-steg.

Med oss under helgen hade vi väl drygt 50 supportrar som förde ett väldigt liv inne i Bombardiers C-hall. Stundtals hade vi till och med svårt att kommunicera med varandra nere på plan. Kanske den bästa stämningen jag har upplevt i ungdomsidrottssammanhang!

”Jag vill lyfta fram lagsammanhållningen vi har i gruppen. Den är något speciellt i det här laget, och jag har aldrig varit med om något liknande. Spelarna växer allt eftersom uppgiften blir svårare och stöttar varandra till att överträffa förväntningarna gång på gång.”Tränare Simon Gunnarsson

VästeråsIrsta HF – Örebro SK HK Herr (23-24)

Matchen som bara skulle vinnas.
Vi fick en bra start och hade ledningen efter 5 minuter med 5-3. Men VästeråsIrsta tog sig ikapp och om till en pausledning med 15-12. I paus pratade vi om att få träff tidigare på motståndarnas starka genombrottspelare på ytterniopositionerna.
Andra halvlek blev väldigt svängig och känslan var att matchen kunde sluta hursomhelst. Efter 7 minuter var vi uppe i ledning med 18-17. Bara för att 7 minuter senare återigen vara i underläge med 22-19.
Med 5,30 kvar på klockan tog vi en timeout som senare skulle visa sig vara rätt så avgörande.
Vi beslutade oss för att skära av VästeråsIrstas vänstersida helt och hållet. Sista 5 minuterna vanns därefter med 5-1 och med 40 sekunder kvar satt segermålet, 24-23. Inte ens en felaktig utvisning med 13 sekunder kvar av matchen hjälpte VästeråsIrsta att kvittera. Skott över med fem sekunder kvar innebar två otroligt sköna poäng.
Ska vi vara ärliga så var det en riktig coachmiss att inte plocka bort VästeråsIrstas vänstersida tidigare. Hade vi gjort det så hade matchen blivit betydligt mindre spännande.

Örebro SK HK Herr – Tyresö Handboll (22-18)

Ett tight spelschema innebar att endast 90 minuter efter att Västerås-matchen blåstes av var det dags för avkast i dagens andra match. Vi valde att fokusera på att vi kunde vända det till vår fördel, och att vi nu hade farten uppe. Däremot var det Tyresös första match för helgen.
Återigen startade vi starkt och hade ledningen fram tills det var tre minuter kvar av halvleken, då Tyresö kvitterade till 9-9. Lagen bytte sedan mål med varandra fram till halvtidsresultatet 11-11. Känslan var att vi var det bättre laget och borde haft ledningen med några bollar.
Denna paus pratade vi mycket om hur viktigt det är att värdera vilken sorts anfallare man möter när man spelar försvarspel. Hur aggressiv ska jag vara och hur mycket ska jag stöta? Är det en genombrottspelare eller vill han skjuta utifrån?
10 minuter in i andra halvlek så var det dock lika jämnt och spännande, 17-17. Sedan var det dags för rycket. 4-0 på 5 minuter blev för mycket för Tyresö att ta igen. Slutresultat 22-18. Otroligt mentalt starkt av spelarna att återigen vinna i slutskedet av en match.
Nu såg läget väldigt ljust ut inför morgondagens två matcher.

Örebro SK HK Herr – Brännans HF (25-17)

Matchstart kl 09.00 en söndagmorgon var lika med väldigt tidig avfärd från Örebro. Men vi var ute i så god tid innan att vi fick stå utanför hallen i 20 minuter innan någon kom och öppnade.
Morgonmatcher brukar inte vara något som är vår styrka. Så den här gången värmde vi upp med lekar och annat kul i ca 30 minuter innan den vanliga 30-minutersuppvärmningen började.
När vi också vet att vi är bättre än laget vi möter är det svårt att tagga till ordentligt, men grabbarna ska ha en stor eloge för ett hundraprocentigt fokus matchen igenom.
Den långa uppvärmningen visade sig lyckad och det tog drygt 6 minuter innan vi släppte in något mål.
Vi behöll en stabil ledning på 4-5 mål halvleken igenom, och i paus hade ledningen växt till 12-6.
Bra fart och fokus även i den andra halvleken gjorde att vi gick segrande ur striden med 25-17.
När dessutom Tyresö och VästeråsIrsta spelade 18-18 i hallen bredvid så innebar det att steg 4 var säkrat med en match kvar att spela!

Önnereds HK – Örebro SK HK Herr (20-13)

Det kan vara viktigt inför lottningen i steg 4 att komma 1a i gruppen. Men eftersom vi redan var klara för steg 4 hade vi ändå svårt att ladda om inför denna match.
Önnered däremot hade fortfarande allt att spela för och var naturligtvis mer på hugget än oss.
Efter 12 minuter var vi fortfarande med, dock i underläge med 4-5. Därefter ryckte Önnered ifrån till en halvtidsledning med 11-5. Andra halvleken kändes sedan mest som en transportsträcka innan vi kunde fira avancemanget till steg 4 på riktigt.
I en match där ännu mer står på spel så ger vi garanterat Önnered en bättre match, och även om Önnered är ett väldigt bra lag med bra spelare på alla positioner så kändes de egentligen inte alls som några övermäktiga motståndare.
Slutresultatet 20-13 speglar ändå matchbilden rättvist.

”Viktig att poängtera är hur viktig varje enskild individ är i laget.
Grunden till helgens framgångar lägger vi såklart på alla träningar, och för att kunna bedriva en meningsfull träning behöver vi alla 18 spelare nere. Så oavsett hur mycket man spelade i helgen så har man varit ovärderlig för gruppens resultat.”
Tränare Simon Gunnarsson

Simon Gunnarsson
Tränare P-02

Vi från ÖSK Handboll vill förstås gratulera och önska lycka till steg 4 i USM!

Lämna en kommentar